Mieli ukrainiečiai,

šiuo metu Lietuvos mokyklose mokosi daugiau kaip 10 tūkstančių jūsų vaikų. Tačiau tai tik pusė visų Lietuvoje įsikūrusių daugiau kaip 21 tūkstančio ukrainiečių vaikų.

Suprantame, kad dauguma jūsų nori grįžti į Tėvynę, bet tampa akivaizdu, kad artimiausiu metu gali būti neįmanoma sugrįžti dėl karo. Kai kurie miestai, gyvenvietės yra stipriai nukentėjusios, net 500 mokyklų yra sugriautos.

Lietuvos teisės aktai numato, kad visi šalies teritorijoje esantys vaikai nuo 6 iki 16 metų privalo mokytis.

Šiuo metu Lietuvos mokyklos jau sudaro klases kitiems mokslo metams. Jose laukiami ir ukrainiečių vaikai.

Todėl labai prašau jau dabar užregistruoti savo vaikus į mokyklas, kad jos spėtų pasiruošti priimti naujus mokinius ir mokslo metai prasidėtų sklandžiai. Mokyklose vaikai galės mokytis ir bendrauti su bendraamžiais, lankyti ne tik pamokas, bet ir būrelius, išmoks lietuvių kalbos –  tai padės geriau jaustis Lietuvoje.

Registruoti vaikus į mokyklas galite mokyklose arba savivaldybių švietimo skyriuose čia esančiais kontaktais: https://bit.ly/3a7OosJ. Jei jūsų vaikas, būdamas Lietuvoje, ketina nuo rugsėjo mokytis nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose, taip pat prašome informuoti nurodytais kontaktais.

Su pagarba

Jurgita Šiugždinienė,

švietimo, mokslo ir sporto ministrė

—-

Шановні українці,

Зараз у литовських школах навчається понад 10 тисяч ваших дітей. Однак це лише половина з усіх понад 21 тисячі українських дітей, які оселилися у Литві.

Ми розуміємо, що більшість із вас хоче повернутися на Батьківщину, але стає зрозуміло, що через війну найближчим часом повернутися не вдасться. Сильно постраждали окремі міста, населені пункти, зруйновано до 500 шкіл.

Законодавство Литви передбачає, що всі діти віком від 6 до 16 років в країні повинні навчатися.

Наразі в литовських школах вже формують класи на наступний навчальний рік. У них вітаються й українські діти.

Тому я прошу вас зараз записати своїх дітей до шкіл, щоб вони підготувалися до прийому нових учнів і навчальний рік почався спокійно. У школах діти зможуть вчитися та спілкуватися з однолітками, відвідувати не лише уроки, а й додаткові заняття, вивчати литовську мову – це допоможе їм почуватися краще в Литві.

Ви можете зареєструвати своїх дітей до шкіл у самих школах або в міських відділах освіти, зв’язавшись з ними тут: https://bit.ly/3a7OosJ. Якщо ваша дитина має намір навчатися дистанційно в українських школах, перебуваючи в Литві, також звертайтеся за вказаними контактами.

З повагою

Юргіта Шюгждінієне,

Міністр освіти, науки і спорту